Meniu

luni, 5 decembrie 2011

Dinamo-Steaua 1-3

Derby de România, cum era numit, pe drept, în trecut, şi cum este numit şi acum, s-a jucat în etapa cu numărul 16 din Liga 1. Liviu Ciobotariu a început cu Bălgrădean- Luchin, Moţi, Grigore, Diabate- L.Rus, Kone, C. Munteanu, Alexe- Dănciulescu, Niculae, într-un 4-4-2. Omologul său de pe banca stelistă a uzat de aceeaşi formulă de joc, 4-4-2, cu Tătăruşanu- Emeghara, Iliev, Geraldo, Latovlevici- Prepeliţă, Bourceanu, Brandan, Tănase- Nikolici, Rusescu. Această schimbare tactică din partea lui Ilie Stan anunţa un meci echilibrat, în care o execuţie ar fi putut face diferenţa, dacă nu o eroare defensivă.

Desfăşurarea meciului

Steaua a început în atac, cu un joc de pase, destul de imprecise, iar Dinamo a preferat să mizeze pe contraatac. Niculae a trecut pe lângă deschiderea scorului, dar a ratat din câţiva metri, ce-i drept, fiind în unghi. Partida a continuat într-un un ritm alert, ambele echipe fiind extrem de motivate, dar lipsite de realizări personale sau colective. Minutul 19 a adus o fază extrem de controversată, în urma căreia Dinamo a primit un penalty, la henţul lui Iliev, în careu. Marius Niculae a transformat, cu puţin noroc, mingea lovind bara, apoi atingându-l pe Tătăruşanu, ca în final să intre în poartă, iar gazdele preluau conducerea. Meciul s-a încins, iar Rusescu a reuşit o execuţie surprinzătoare, prin care a marcat (22'), cu largul concurs a lui Bălgrădean. A urmat un joc confuz, în care fiecare echipă a alternat fazele de atac cu cele de apărare. Steaua a părut echipa mai prezentă, Dinamo aşteptând greşeala adversă. Nikolici a ratat, cu Moţi căzut în careu, iar spiritele s-au încins, din cauza faptului că roş-albaştrii au continuat, în loc să dea mingea afară. Repriza s-a terminat cu aceeaşi Steaua în atac, care a dominat ostilităţile, dar nu a avut nici luciditatea şi nici valoarea necesară pentru a se desprinde.

Ciobotariu a schimbat la pauză, Liviu Ganea în locul lui Marius Alexe, dar sistemul a rămas acelaşi, 4-4-2. Dinamo a preluat ostilităţile şi s-a mutat în jumătatea adversă, Steaua fiind nevoită să se retragă. Acest forcing dinamovist nu a ţinut mult, iar raportul de forţe s-a egalizat încă o dată. Rusescu a reuşit dubla, în urma unei execuţii, şut din întoarcere din careu, iar Steaua întorcea rezultatul (60'). Ilie Stan nu şi-a retras echipa, ba mai mult, l-a introdus pe Mihai Costea în locul lui Prepeliţă. Dinamo a căutat egalarea, însă Steaua a fost mai periculoasă, lovind bara, prin Tănase, apoi Nikolic a ratat încă o ocazie. Ciobotariu a riscat totul şi l-a introdus pe Ţucudean în locul lui Luchin (80'), iar echipa lui s-a aruncat în atac, având o bară (87'), prin Munteanu, însă tot Steaua a marcat, pe contraatac, prin Mihai Costea (92').





Oaspeţii câştigă, cu 3-1, un meci mult mai frumos decât se preconiza. Dinamo a fost prea convinsă că victoria îi aparţine şi a fost taxată de stelişti, care, în ciuda unor absenţe de marcă, au fost echipa mai bună, atât colectiv, cât şi individual. Transferaţii din vară încep să-şi arate valoarea şi cred cu tărie că dacă i se va da timp, Ilie Stan poate să construiască o formaţie redutabilă. Jucători de valoare are, dar trebuie să prindă încredere şi, cel mai important, să formeze trasee. Dinamo pare că a pierdut din demaraj, dar are încă şanse bune la titlu, mai ales dacă va cumpăra un mijlocaş dreapta, pentru că Rus munceşte, încă cam atât.

Rusescu a fost omul cu execuţia.

2 comentarii: