Meniu

vineri, 29 aprilie 2011

Avancronica Arsenal-Manchester United

Cand vorbim de o partida Arsenal-Manchester United, putem face multe analogii, se pot discuta ore, chiar zile intregi, pentru ca sunt doua echipe care intereseaza. Insa ne putem rezuma si la doua nume, care, de altfel, au facut istorie, iar acestea sunt Arsene Wenger si Alex Ferguson. Fiecare cu o filosofie diferita, dar in acelasi timp similara. Ambii au rezistat foarte mult la un singur club datorita tipului lor carismatic, dar mai ales miilor de ore de munca depuse pentru ca echipa lor sa ajunga cea mai buna.

Dupa aproape un intreg sezon in care cele doua echipe au mers cap la cap, Arsenal a pierdut din entuziasm si se pare ca va mai trece inca un sezon fara trofeu, dar are o obligatie morala fata de fani sa dea tot ce-i mai bun si sa incerce sa castige acest derby. Diavolii, de cealalta parte, sunt in revenire de forma, dupa cateva rezultate slabe, in care au fost eliminati din Cupa Angliei sau au pierdut cu Liverpool; ei sunt foarte aproape de finala Ligii Campionilor si de castigarea campionatului.

Tactic, este de asteptat ca cei doi manageri sa ramana fideli acelorasi sisteme de joc pe care le-au folosit de-a lungul sezonului. Daca Wenger ne-a obisnuit cu formula 4-2-3-1, echipa lui Ferguson joaca un 4-4-2 clasic. Dar de ce folosesc aceste alcatuiri? Au jucatori potriviti pentru asezarile respective? Cu ce ar putea fiecare surprinde in acest meci? 
Francezul, avand doi fundasi centrali mediocri, s-a vazut nevoit sa joace cu doi inchizatori, pentru a da siguranta echipei, dar acest lucru o costa pe faza de atac, pentru ca, in loc sa aiba cinci jucatori ofensivi, are doar patru. Chiar daca van Persie pare cel mai constant tunar in momentul de fata, olandezului i-ar trebui un coleg in atac, astfel schimbandu-se sistemul in 4-1-3-2, mult mai indicat filosofiei de joc a lui Wenger, dar imposibil de pus in practica, din cauza fragilitatii defensivei.
Ferguson, de celalta parte, a gasit formula cea mai potrivita pentru echipa sa, care se apara si ataca cu toti jucatorii, dar in acelasi timp nu se expune, pentru ca are unul dintre cele mai bune cupluri de fundasi cetrali, anume Vidic-Ferdinand, ce lipseste la Arsenalul cel mai mult. In plus, jucatori precum Giggs si Chicarito sunt in mare forma; galezul traieste a treia tinerete si pare sa nu se mai sature de trofee, iar mexicanul are evolutii din ce in ce mai bune, parand sa fie perechea perfecta pentru Wayne Rooney, in special pentru ca ambii sunt atacanti de viteza si fac si faza defensiva foarte bine si foarte des.

Asadar, dupa unul dintre cele mai palpitante campionate din istoria fotbalului englez, Manchester United mai are trecut un singur obstacol pentru a-si adjudeca titlul cu numarul 19, dar acesta nu este un obstacol oarecare. Va putea trupa lui Alex Ferguson sa-si asigure trofeul inca dupa meciul de pe Emirates, si astfel sa le administreze tunarilor o umilinta, sau, dimpotriva, baietii lui Arsene se vor trezi din socul prelungit si vor relansa campionatul? Daca nu pentru ei, macar  pentru concitadina Chelsea, care poate oferi una dintre cele mai mari rasturnari de situatie din ultimii ani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu