Meniu

miercuri, 4 mai 2011

Poate FC Porto sa treaca la urmatorul nivel?

Parcursul fara greseala in campionat, dar mai ales rezultatele foarte bune din ultima vreme, obtinute in Europa League, o aseaza pe Porto intre cele mai in forma echipe europene la ora actuala. Insa ce a dus la aceste rezultate fabuloase, din moment ce nucelul jucatorilor a ramas acelasi ca si anul trecut, cand acestia au terminat campionatul doar pe locul 3, la 8 puncte de Benfica? Sa fie tridentul ofensiv format din Hulk, Varela si Falcao elementul esential al revitalizarii echipei sau noul antrenor Andre Villas Boas? Oricare ar fi cheia succesului, traseul formatiei portugheze nu a trecut neobservat, daca stam sa ne gandim ca multe dintre marile cluburi ale Europei si-au exprimat deja dorinta de a cumpara jucatori de la Porto.

Andre Villas Boas- urmatorul Mourinho?
Tehnicianul in varsta de 33 de ani a avut de la cine sa invete, fiind cooptat la 16 ani de Bobby Robson in stafful tehnic al echipei FC Porto si, astfel, devenind un protejat al englezului; si asta dupa nici mai mult nici mai putin de o discutie in limba engleza intre cei doi in care Robson a fost impresionat de tanarul Villas Boas. In plus, portughezul a facut parte din echipa tehnica a celebrului Mourinho pe toata perioada in care acesta a antrenat la Porto, Chelsea si Internationale. Prin urmare, nu numai ca a stat cu cei mai buni, dar a si fost instruit de acestia. 
In privinta apropierii de Mourinho, asemanarea cu el este veridica, daca mai punem ca niciunul dintre cei doi nu au excelat in teren, Boas chiar mai putin decat The Special One, pentru ca acesta nici macar nu a fost jucator de fotbal.

In ceea ce priveste jocul lui FC Porto, de la numirea lui Boas dinamica echipei pare cu totul schimbata, chiar daca titularii, asezati in aceeasi formula 4-3-3, sunt aceeasi din sezonul trecut, doar ca li s-a implementat o alta mentalitate si mai multa libertate de miscare. Spun asta pentru ca echipa, in timpul meciurilor disputate, da senzatia ca nu respecta cerintele tactice, de multe ori fundasii urcand in atac sau jucatorii schimbandu-si pozitiile, dar de fapt aceste aspecte sunt lucrate atent la antrenamente, pentru a destabiliza adversarul; cam ce fac jucatorii Barcelonei, care, fiind intr-o continua miscare in teren, creeaza spatii in atac, dar nici nu neglijeaza apararea. Ceea ce a reusit tanarul tehnician este de laudat, atat din punct de vedere al jocului prestat de formatia sa, dar si pentru ca a reusit sa se impuna intr-un grup plin de sud-americani si portughezi, care se stie ca sunt greu de stapanit.

La ce sa ne asteptam de la FC Porto in sezonul viitor, in cazul in care isi pastreaza toate vedetele? Cu siguranta va fi o nuca tare in Champions League, chiar daca va avea sanse mici sa emita pretentii la castigarea trofeului. Insa mai mult decat atat, va fi foarte interesant de urmarit acest joc spectaculos, modern, placut ochiului, si foarte ofensiv, care, cu siguranta, se va imbunatati, pentru simplul fapt ca Villas Boas va avea toata vara la dispozitie sa lucreze cu elevii sai.

Andre Villas Boas- urmatorul mare antrenor al Europei


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu