Meniu

marți, 24 mai 2011

Liga 1 decade.

S-a dus vremea cand echipele romanesti speriau Europa, ba chiar, odata cu pierderea accesului direct in grupele Champions League, Europa va incepe sa uite de noi, cum s-a mai intamplat in trecut. Daca vrem sa ajungem din nou sa trimitem o echipa acolo, an de an, patronii de cluburi, impreuna cu toata conducerea, sunt nevoiti sa regandasca strategia pe termen mediu si lung. 
La bani mai putini, vom avea jucatori mai slabi, cel putin asa ar fi logic, dar putem transforma aceasta cadere libera intr-un lucru pozitiv, prin faptul ca echipele noastre vor trebui sa foloseasca jucatori din propria pepiniera, care au pretentii financiare mult mai mici, lucru care ar ajuta tinerii fotbalisti romani, acum marginalizati si lasati pe banca in favoarea unor straini cu valoare indoielnica, care vin in Liga 1, majoritatea, desigur ca nu toti, sa mimeze fotbalul!

Daca in trecut ajunsesem sa fim supranumiti brazilienii Europei, pentru talentul si abilitatea din teren a unor jucatori care au ajuns sa activeze la cluburi respectabile ale acestui continent, acum fotbalisti romani de acest gen sunt prea putini. Doar un Mutu sau un Chivu se ridica cu adevarat la valoarea lui Dan Petrescu, Gica Popescu, Hagi si multi altii, de acelasi calibru. 

Cu ce este mai slab Teixeira, de la Brasov, decat Paraschiv, de la Otelul sau Dica, de la Steaua? Cu absolut nimic, ba chiar portughezul pare un jucator mult mai abil decat celelalte doua jucatori, proveniti de la echipe "cu pretentii"; si asta cu toate ca Teixeira joaca la o formatie care, anul acesta, s-a luptat pentru evitarea retrogradarii.
Daca stam sa ne uitam la lotul celor patru retrogradate, putem alcatui o lista destul de lunga de jucatori (Ferfelea, Curelea, Balan, Onicas, etc.) care au cam aceeasi valoare in raport cu cei care activeaza la primele clasate. Acest fenomen, de nivelare in jos a cotei jucatorilor din campionatul romanesc, a dus la absenta unor rezultate notabile, in ultimele sezoane, pe plan extern, dar si la lipsa continuitatii  in randul echipelor cu pretentii, pe plan intern; in afara de doua-trei formatii, mereu altele, care, ori au noroc, ori ajutate simtitor de greseli de arbitraj, ajung pe podium la finalul sezonului, restul formatiilor oscileaza intre meciuri bune si partide slabe; aceasta lipsa a constantei dovedeste faptul ca o victorie categorica tine doar de forma de moment, si nu valoarea jucatorilor, coroborata, bineinteles cu o pregatire corespunzatoare. 

Asadar, dragi patroni de club, daca chiar vreti sa faceti ceva benefic pentru fotbalul romanesc, investiti in copii si juniori si aveti rabdare cu ei, dar si cu antrenorii. Decat sa luati jucatori liberi, "care joaca liber", dupa cum zicea unul dintre voi, mai bine invstiti banii in romani, care, cu siguranta, vor deveni mult mai valorosi decat un Rafael Bastos, un Candido Costa sau un  Nikola Ignjatijevic!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu