Meniu

joi, 23 februarie 2012

Twente-Steaua 1-0

Returul şaisprezecimilor de finală a Europa League a adus duelul dintre Twente şi Steaua, după ce în tur batavii au reuşit o victorie în deplasare la limită, fără gol primit, un rezultat care le dă clar prima şansă. Steve McClaren a început cu aceeaşi echipă pe care a folosit-o săptămâna trecută, cu Mihailov - Cornelisse, Wisgerhof, Douglas, Rosales - Janssen, Brama, Fer - Chadli, De Jong, Ola John. Ilie Stan în schimb a făcut o serie de schimbări întrucât au revenit după suspendări sau accidentări jucători de bază, astfel că titularii au fost Tătăruşanu - Martinovici, Chiricheş, Geraldo, Latovlevici - Prepeliţă, Bourceanu, Brandan, Cr. Tănase - Tatu, Rusescu, într-un sistem 4-4-2. 

Cam acesta a fost raportul de forţe, cel puţin din punct de vedere tactic.


Desfăşurarea meciului
 
Steaua a început iarăşi în atac, cu un pressing extrem de avansat, surprinzându-i pe olanezi, care nu se aşteptau să fie la ei acasă înghesuiţi în propria jumătate. Cu toate acestea, oaspeţii nu au avut vreo şansă importantă de gol, ci doar faze de atac. A urmat temporizarea jocului din partea lui Twente, iar mingea a trecut rapid de la o echipă la cealaltă, niciuna părând să fie capabilă să marcheze, poate doar printr-o greşeală a adversarului, care a venit. Din păcate, pentru stelişti, Tătăruşanu a bâlbâit o minge, care a ajuns la Chadli, iar marocanul a marcat cu poarta goală (27'). Apoi meciul s-a tensionat, jucători de la ambele echipe primind cartonaş galben, pentru faulturi dure, iar din punct de vedere al jocului şi a calităţii acestuia atât Steaua cât şi Twente au părut să încetinească motoarele. Olandezii au fost mulţumiţi de rezultat şi nu au mai forţat, pe când ai noştri s-au resemnat oarecum şi nu s-au mai putut ridica la nivelul prestaţiei din prima jumătate de oră. 

Partea a doua a început cu intrarea lui Florin Costea în locul lui Prepeliţă care nu a avut o prestaţie foarte bună, ci mai degrabă ştearsă, fără mari greşeli, dar lipsită de realizări personale, faţă de meciul tur, în care a greşit decisiv la golul lui John. Încă din start Steaua a atacat, dar la fel de haotic şi fără orizont cum a făcut-o în prima parte. În acest fel de joc a intrat şi Twente care nu a mai riscat nimic şi a degajat toate mingile dincolo de mijlocul terenului pentru a nu se complica, ţinând atacanţii sus, în tentativa de a-i ţine pe fundaşii Stelei departe de poarta lui Mihailov. McClaren a mutat apoi, Bajrami în locul lui John, pentru un plus de experienţă, apoi Nikolic i-a luat locul lui Tatu, pentru eventualele centrări care nu prea au venit. Ilie Stan a riscat şi mai mult, nemaiavând nimic de pierdut, şi l-a introdus pe Mihai Costea în locul lui Brandan (75'), dar un pic prea târziu pentru a mai spera la calificare.

Meciul s-a terminat 1-0, acelaşi scor ca şi în tur, iar Twente se califică mai departe în urma unor prestaţii economicoase, dar de la care a ştiut ce vrea. Steaua pare lipsită de orizont, aleargă mult, dar fără rost, şi nu merita să se califice mai departe pentru că dorinţa trebuie dublată de valoare individuală şi, cel mai important, colectivă.

Un comentariu:

  1. Meciul asta a aratat clar ca echipele romanesti atunci cand au la un moment dat noroc, se lasa pe-o ureche in loc sa invete ca trebuie mai multa munca. Pana la urma a meritat sa nu se califice.

    RăspundețiȘtergere