Meniu

joi, 22 martie 2012

Everton-Arsenal 0-1

Etapa a 29-a din Premier League a adus un duel între două dintre cele mai interesate echipe engleze din ultimii ani, respectiv Everton şi Arsenal. David Moyes a folosit un 4-2-3-1, cu Howard - Hibbert, Heitinga, Distin, Baines -  Pienaar, Fellaini, Osman, Drenthe, Cahill - Jelavic. Arsene Wenger a mizat doar pe o extremă de viteză, cealaltă fiind un jucător mai lent, dar mai tehnic şi în revenire de formă. Titularii au fost Szczesny - Sagna, Vermaelen, Koscielny, Gibbs - Walcott, Arteta, Song, Ramsey, Rosicky - van Persie, într-o aşezare 4-3-3.

Arteta s-a întors cu noroc pentru Arsenal pe stadionul pe care a jucat ani la rând.


Desfăşurarea meciului

Arsenal a început în atac, cu un joc de posesie în jumătatea adversă, şi a avut două mari ocazii să treacă în avantaj prematur, prin ambele prin Ramsey (5' şi 7'). Acestea anunţau golul ce avea să vină, în urma unui corner, marcator fiind Vermaelen, după o lovitură superbă de cap (8'). Asediul, pentru că îl putem numi astfel, a continuat la poarta lui Howard, dar acesta l-a blocat in extremis pe van Persie (10'), iar tunarii păreau că nu vor să mai aibă un meci cu emoţii şi încercau să închidă partida încă din prima parte. Totuşi, Everton a intrat, uşor, în meci şi putea marca prin Jelavic, dar lovitura de cap a acestuia a trecut puţin pe lângă bara porţii apărate de Szczesny (14'). Meciul avea ritm şi ocazii, ambele formaţii fiind predispuse în general la un joc deschis, plăcut ochiului, chiar dacă nu întodeauna eficient. Următoarea fază de menţionat a fost anularea eronată a reuşitei lui Drenthe, care, în urma unor pase în succesiune, a primit mingea singur în careu şi l-a executat pe Szczesny, polonezul fiind salvat de greşeala tuşierului (30'). Elevii lui Wenger păreau că nu vor marca încă o dată, în ciuda startului fulminant, astfel că emoţiile nu aveau să dispară în rândul suporterilor londonezi. Până la finalul reprizei, niciuna dintre formații nu a mai marcat, Arsenal făcând un joc de așteptare și păstrând mingea mult la jumătatea terenului.

Mitanul secund a început cu Everton în ofensivă, care a presat și a venit ca un tăvălug peste apărarea tunară, cu toate liniile în atac. Băieții lui Arsene au rezistat şi au contracarat entuziasmul elevilor lui David Moyes prin pase succesive menite să temporizeze partida. Jelavic a scăpat pe contraatac, dar Vermaelen a avut o intervenţie de manual, ca la faza imediat următoare van Persie să lovească doar bara, aflat în careu, într-o poziţie ideală (57'). Se reîncepea, aşadar, jocul pe contre, cu o tranziţie rapidă a balonului de la o poartă la cealaltă. Arsenal a trăit în continuare periculos, cu acest joc la offside, foarte greu de realizat, mai ales când ai în faţă jucători de talent şi viteză, precum Cahill, Pienaar sau Drenthe, şi trebuia să schimbe ceva pentru a reuşi să-şi adjudece toate cele trei puncte. A continuat însă doar să se apere, din când în când mai având câte o zvâcnire ofensivă, nefiind în stare să ţină de minge, dar, cu toate acestea, Wenger nu s-a grăbit să mute tactic. În cele din urmă, ultimul sfert de oră a adus schimbări, de ambele părţi, Anichebe şi Gueye, doi atacanţi, în locurile lui Drenthe şi Osman, mijlocaşi, respectiv Gervinho - Walcott, mutare post pe post, menită să revitalizeze atacul sau, mai bine zis, contraatacul tunar.

Până la final nu s-a mai înscris, iar Arsenal arată că ştie să conserve un rezultat şi să câştige chiar şi atunci când joacă mai puţin bine. Acest meci a aparţinut fundaşilor, care n-au greşit, ba mai mult au reuşit să marcheze, prin Vermaelen, de departe cel mai bun stopper din lotul tunarilor. Cu această victorie, trupa din nordul Londrei trece pe locul trei, depăşind marea rivală, Tottenham, care s-a încurcat cu Stoke City, reuşind să scoată in extremis un egal, în ultimul minut, marcator şi salvator fiind van der Vaart.

Ceea ce părea imposibil este acum realitate, adică Arsenal pe podiumul campionatului englez, iar Arsene Wenger demonstrează că a făcut bine că nu s-a abătut de la maniera de joc gândită la începutul sezonului. Eşecurile din toamnă şi iarnă au fost datorate de numeroasele accidentări şi de lipsa de încredere a tuturor cu privire la posibilităţile lui Arsenal, coroborate cu dese ghinioane şi decizii controversate luate împotriva tunarilor, cum ar fi eliminarea lui Djourou în meciul cu Fulham, când scorul era 1-0, ca să dau doar un exemplu.

vineri, 16 martie 2012

Pariul zilei, etapa a 21-a din Liga 1.

1. Concordia Chiajna – Rapid, vineri ora 19:30
Prologul etapei a 21-a se desfăşoară la Chiajna, acolo unde echipa gazdă întâlneşte trupa lui Răzvan Lucescu. Giuleştenii sunt fără Pancu, accidentat, însa îl au pe Ioniţă, care pare să-şi fi regăsit forma. Atât teoretic, cât şi practic Rapidul este favorită și pare greu de crezut că va scăpa victoria.
Pronostic: Rapid câştigă, cota 1.60

2. CS Mioveni – FCM Târgu Mureş, vineri ora 20:30
Meci important pentru evitarea retrogradării este cel de la Mioveni, unde gazdele, ultimii clasaţi, întâlnesc o altă echipă cu mare nevoie de puncte, FCM Târgu Mureş. Oaspeţii, cel puţin la o scurtă analiză comparativă a loturilor celor două contestatare, pleacă ca favoriţi, dar orice este posibil.
Pronostic: Târgu Mureş sau egal, cota 1.34

3. Voinţa Sibiu – Gaz Metan, sâmbătă ora 15:00
Vecine de clasament şi scăpate oarecum de grijile matineului, Gaz Metan şi Voinţa dau piept la Sibiu într-un meci fără o favorită clară, valoarea şi experienţa mai mari ale medieşenilor fiind nivelate de faptul că joacă în deplasare, la o echipă arţăgoasă şi muncitoare.
Pronostic: Gaz Metan sau egal, cota 1.38

4. CFR Cluj – Pandurii Târgu Jiu, sâmbătă ora 17:00
După egalul de la Mediaş, elevii lui Jorge Costa nu mai au voie să facă paşi greşiţi, dar Pandurii este o echipă tare, în ciuda absenţelor lui Roberto Dumitru, accidentat, şi Voiculeţ, suspendat.
Pronostic: CFR câştigă, cota 1.55

5. Petrolul – U Cluj , sambata 19:00
Cu un antrenor proaspăr demisionat căruia i-a luat locul Claudiu Niculescu, Universitatea se deplasează la Ploiesti cu un suflu nou şi cu un obiectiv clar, victoria. Ploieştenii, însă, formează o echipă imprevizibilă, care oscielază partidele bune cu cele dezastroase, şi au nevoie disperată de puncte pentru a putea ieşi din zona nisipurilor mişcătoare.
Pronostic: U Cluj sau egal, cota 1.32

6. Dinamo Bucureşti – Sportul, sâmbătă ora 21:30
Dinamo va primi vizita Sporului, echipa lui Isăilă pornind ca din tun cu două victorii care au urcat-o mai sus de locurile retrogradabile. Cu toate acestea, câinii nu ar trebui să aibă probleme în acest meci dat fiind lotul extrem de bun şi experimentat pe care îl au, dar trebuie să fie foarte atenţi şă să nu lase garda în niciun moment al partidei, altfel pot avea surprize.
Pronostic: Dinamo câştigă, cota 1.30

7. FC Braşov – Oţelul Galaţi, duminică ora 18:00
Două echipe cu antrenori tineri şi vulcanici, Şumudică şi Dorinel, şi cu jucători de valoarea pentru Liga 1 sunt ingredinetele unui duel frumos, pe care Braşovul are prima şansă să-l câştige, având avantajul terenului propriu şi acestui nou venit Ilijoski, un decar foarte bun şi exrem de prolific, după câte ne-a arătat în primele două etape ale anului.
Pronostic: Braşov sau egal, cota 1.35

8. Steaua – Astra, duminică ora 20:30
Steaua revine în Ghencea după 10 luni şi într-un moment bun al echipei care a luat 6 puncte din două deplasări dificile. Această formă bună, coroborată cu valoarea individuală și forța de grup care începe să se concretizeze, le pot da gazdelor acel plus pentru a se impune contra unei echipe cu super jucători, printre care se numără Spadacio, Lung Jr. sau Găman.
Pronostic: Steaua câștigă, cota 1.50

9. Ceahlăul – Vaslui, luni 20:30
Epilogul etapei aduce față în față două echipe moldave cu doi conducători mediatizați poate excesiv, Porumboiu și Pinalti. Duelul din teren va fi unul interesant, gazdele fiind o echipă fără individualități, dar care a știut să își câștige punctele, pe când Vasluiul deținând o suită incredibilă, la arhicunoscuții Sânmărtean, Adailton și Wesley alâturându-se şi acest tânăr şi extrem de talentat Stanciu.
Pronostic : Vaslui sau egal , cota 1.25
Vaslui câştigă, cota 2.00

vineri, 9 martie 2012

Pariul zilei, etapa a 20-a din Liga 1.

1. FC Vaslui – Concordia Chiajna, vineri ora 19.00 
Prologul etapei are loc la Vaslui, între echipa gazdă şi Concordia, o echipă renăscută de Laurenţiu Reghecampf, care vine cu un moral excelent, după ce etapa trecută a învins campioana Oţelul cu 1-0. Totuşi, începutul bun de retur nu o face nicidecum favorită, moldovenii având de partea lor experienţa şi valoarea individuală a jucătorilor. 
Pronostic: Vaslui câştigă, cota 1.40 

2. Gaz Metan – CFR Cluj, vineri ora 21:30 
Clujenii se deplaseaza la Mediaş, unde vor întâlni o echipă care trece printr-o perioada dificilă, dar aflată la loc sigur, fără grija unei eventuale retrogradări. Toţi aceşti factori, coroboraţi cu valoarea feroviarilor, fac din CFR favorită la câştigarea meciului. 
Ponostic: CFR câştigă, cota 2.00 

3. Oţelul Galaţi – Ceahlăul, sâmbătă ora 19:00 
După înfrângerea de la Chiajna, campioana are nevoie disperată de puncte, iar Ceahlăul nu este o echipă care să pună probleme granzilor, mai ales că joacă în deplasare, astfel că trupa lui Dorinel Munteanu are argumente să ia cele trei puncte. 
Pronostic: Oţelul cîştigă, cota 1.75 

4. Pandurii – Dinamo, sâmbătă ora 20:30 
Un meci care va fi aprig disputat, în trecut Pandurii fiind la un pas de o retrogradare din cauza unei datorii către Dinamo, între două echipe frumoase, cu apetit ofensiv şi foarte orgolioase, mai câbd sunt adversare directe. Liderul nu are voie să facă paşi greşiţi dacă doreşte să rămână cu şanse în lupta pentru titlu, pe când gazdele sunt o formaţie oscilantă, dar bună contra trupelor de valoare ale campionatului. 
Pronostic: Dinamo sau egal, cota 1.31 

5. Sportul – Fc Brasov, duminică ora 15:00 
După victoria surprinzătoare de la Piatra Neamţ, Sportul întâlneşte pe teren propriu echipa antrenată de Şumudică, o formaţie cu jucători mult mai valoroşi şi experimentaţi, iar singurul argument al lui Isăilă este , probabil, omogenitatea mai mare a lotului. Prin urmare, va fi foarte greu pentru gazde să repete evoluţia scorului din etapa trecută, dar gaşca nebună poate fi în stare de orice. 
Pronostic: Braşov sau egal, cota 1.42 

6. FCM Târgu Mureş – Voinţa Sibiu, duminică ora 17:00 
Echipa lui Lăcătuş întâlneşte pe Voinţa, sibienii reuşind o mică surpriză etapa trecută, învingând-o pe Astra Ploieşti cu 1-0. În schimb, mureşenii au pierdut, poate nemeritat, la Cluj, dar au arătat că sunt capabili să aibă un joc de calitate şi au etalat o serie de jucători valoroşi, bine puşi în teren de fostul antrenorul stelist. 
Pronostic: Târgu Mureş sau egal, cota 1.23 

7. Rapid – Petrolul, duminică ora 21:30 
După egalul cu Universitatea Cluj, trupa lui Răzvan Lucescu nu pare să se mai împiedice odată, cu atât mai mult cu cât joacă acasă împotriva Petrolului. Ploieştenii, în schimb, nu au avut prestaţii bune în deplasare, mai ales contra favoritelor la primele locuri, astfel că Rapidul e favorită certă şi, aproape sigur, îşi va respecta blazonul. 
Pronostic: Rapid câştigă, cota 1.40 

8. Universitatea Cluj – Steaua, luni ora 19:00 
Poate pentru prima oară în istorie Steaua nu este favorită la Cluj, nici măcar pe hârtie, cotele pentru câştigarea meciului fiind egale, 2.60. Gazdele au poate cel mai bun joc de posesie dintre echipele din Liga 1 şi au reuşit deseori să îşi domine adversarul, chiar dacă acesta s-a numit Oţelul, Vaslui sau Rapid. De cealaltă parte, Steaua a suferit la Mioveni, unde a castigat greu cu 1-0, şi arată că în momentul de faţă nu este o echipă înghegată, în ciuda unui lot foarte bun. Aşadar, luând în considerare toţi aceşti factori, şepcile roşii au o bună oportunitate să câştige acest meci, dar se poate termina şi cu un rezultat de egalitate. 
Pronostic: U Cluj sau egal, cota 1.42

marți, 6 martie 2012

Arsenal-Milan 3-0

Returul optimilor Cupei Campionilor le-a mai adus odată faţă în faţă pe Arsenal şi Milan, două echipe cu filosofii total diferite, englezii preferând un joc deseori prea deschis, cu oscilaţii de la meci la meci, pe când italienii optând spre şi reuşind prestaţii constante, pragmatice, câteodată lipsite de fantezie, dar din care să scoată maximum. Urma, deci, o partidă pe care tunarii sperau să o reţină ca pe o mare revenire, de povestit nepoţilor, chiar dacă elevii lui Arsene Wenger ştiau că misiunea lor era aproape imposibilă. Milan, de cealaltă parte, venea să se califice, vrând să nu repete povestea din 2004, nefericită pentru rossoneri, de la Deportivo la Coruna, unde au fost întorşi după ce în tur câştigaseră de o manieră categorică. 

Echipele de start nu au dus lipsă de titulari, primii 11 fiind Szczesny - Sagna, Gibbs, Koscielny, Vermaelen - Song, Rosicky - Walcott, Gervinho, Oxlade-Chamberlain, Van Persie, într-un 4-2-4 extrem de ofensiv, respectiv Abbiati - Abate, Mexes, Silva, Mesbah - Emanuelson, Van Bommel, Nocerino - Robinho, El Shaarawy, Ibrahimovic, într-un pliabil 4-3-3, care se putea schimba în 4-3-1-2, după cerinţele tactice.

Băieţii lui Wenger au început debordant, dar au terminat în genunchi.


Desfăşurarea meciului

Arsenal a început entuziasmant, cu un joc care s-a vrut cât mai direct pe poartă, iar Milan s-a rezumat la a se apăra şi a replica pe contraatac, prin viteza lui Robinho şi El Shaarawy, alături de experienţa şi temporizarea lui Ibrahimovic. Minutul 8 a adus şi primul gol, în urma unui corner executat de Chamberlain şi o schemă lucrată clar la antrenamente care l-a lăsat liber în careu pe Koscielny, francezul deschizând scorul cu o lovitură precisă de cap. Două minute mai târziu van Persie a şutat periculos din unghi, iar gluma se îngroşa pentru Milan, dar un posibil gol primit de fragila defensivă tunară ar fi pus capăt speranţelor gazdelor. Rossoneri s-au trezit şi au început să facă ce ştiu mai bine, adică să temporizeze jocul şi să încerce să-şi scoată adversarul din ritm. Totuşi, londonezii au continuat să creadă în şansa lor şi au trecut pe lângă gol prin van Persie, şut care anunţa reuşita lui Rosicky (26'), cu o execuţie plasată la colţul scurt din careu. A urmat o nouă perioadă calmă, liniştea dinaintea furtunii putem spune, pentru că Chamberlain a scos un penalty pe care van Persie l-a transformat cu uşurinţă (42'), iar Arsenal începea să spere cu adevărat, pe când italienii erau în corzi, El Shaarawy ratând incredibil la ultima fază a reprizei.

Partea a doua a început mult mai aşezat, Allegri ştiind ce să le ceară elevilor lui, care au părut mult mai periculoşi şi au urcat mai mulţi în atac, pentru a le da momente de respiro lui Thiago Silva şi colegii lui din apărare. Astfel s-a jucat mai mult pe contre, Arsenal temându-se să nu ia gol, astfel că nu a mai atacat în valuri precum a făcut-o în prima parte. Gervinho a scăpat în atac, a şutat, mingea a ajuns la van Persie, care a încercat o finalizare fantezistă, salvată in extremis de Abiatti (58'). Apoi Szczesny a greşit, dar Ibrahimovic a fost lipsit de şansă, iar primele hibe din apărarea tunară apăreau (61'). Allegri a mutat defensiv, pentru a menţine scorul, Aquilani în locul lui El Shaarawy, egipteanul făcând un meci ciudat, cu două mari ratări, dar în care şi-a ajutat echipa. Când mai era un sfert de oră a mutat şi Arsene Wenger, Chamakh în locul lui Chamberlain, marocanul fiind un atacant masiv bun la jocul de cap şi util pentru eventualele centrări din final. Imediat a urmat imensa ocazie a lui Nocerino, care a ratat incredibil, cu poarta aproape goală, urmată de schimbarea lui Walcott, uşor accidentat, cu Park, ultimul cartuş ofensiv pentru Arsenal, care termina meciul necaracteristic, cu 3 atacanţi de careu, dar fără vreun pasator, un playmaker care să distribuie atât de căutata pasă de gol. 

În ciuda startului furibund, meciul s-a terminat 3-0 pentru Arsenal, insuficient pentru a se califica în sferturi. Oboseala fizică şi psihică acumulată în prima oră de joc a fost prea mult pentru van Persie şi colegii lui, coroborate cu jocul italienesc prestat de AC Milan în partea a doua, atunci când a ştiut să urce, să ţină de minge şi să nu se mai lase surprinsă.

sâmbătă, 3 martie 2012

Rapid-Universitatea Cluj 1-1

Etapa a 19-a din Liga 1 a adus faţă în faţă pe Rapid şi Universitatea Cluj, o partidă extrem de interesantă prin prisma locurilor şi pretenţiilor celor două echipe. Răzvan Lucescu a rămas la sistemul din tur, respectiv 4-3-3, titularii fiind D. Coman - Creţu, M. Antonio, Glauber, Bozovici - Teixeira, Alexa, N. Grigore - M. Roman, Pancu, Surdu. Ionuţ Badea, în schimb, a schimbat tactica echipei sale într-un modul 4-3-1-2, fără mijlocaşi laterali, cu Bornescu - S. Achim, Abrudan, Szukala, D. Popa - Păcurar, Hoban, M. Cristescu, L. Marinescu - Ad. Cristea, Cl. Niculescu.



Desfăşurarea meciului

După cum vedem, dacă la Rapid s-a păstrat tactica şi, în mare, garnitura folosită în tur, la Universitatea Cluj au survenit destule schimbări, atât din punct de vedere tactic, cât şi al jucătorilor din lot. Bornescu, Popa, Hoban şi Cristescu sunt patru jucători noi veniţi în pauza de iarnă, iar odată cu aceştia, Ionuţ Badea a regândit jocul echipei sale.

Partida a început furibund, întâi clujenii au atacat, apoi la faza imediat următoare giuleştenii au replicat. De la început se anunţa o partidă pe muchie de cuţit, plină de contraatacuri de ambele părţi. A urmat şutul periculos al lui Surdu, iar replica a venit imediat, Adrian Cristea având două ocazii de a marca, la prima reluând din voleu peste poartă, iar la a doua pierzând un tempo din poziţie de singur cu portarul, în final Creţu blocându-l. În continuare meciul s-a stins, iar cele două formaţii au aşteptat mai degrabă greşeala adversarului. Pancu s-a accidentat destul de serios şi a fost schimbat de Ioniţă, proaspăt revenit de la FC Koln (30'), iar acesta s-a remarcat negativ rapid, luând un galben pentru un fault dur la Szukala. Pâna la finalul reprizei nu au mai fost ocazii de gol, ci doar multe întreruperi şi un joc static, la mijlocul terenului. Rapid nu a arătat ca o echipă gazdă, ci a jucat la contraatac, foarte dur şi, dacă-mi permiteţi, cu nesimţire, protestând la toate fazele, pe când Universitatea a încercat să elaboreze, dar lipsa de precizie a făcut-o să nu domine defel meciul.

Repriza secundă trebuia să determine echipa mai bună pentru că prima nu a făcut acest lucru, iar această a doua parte a început la fel de slab şi inexact. Ambele formaţii au părut că nu găsesc drumul spre poartă şi doar din întâmplare au avut ocazii, puţine la număr şi nepericuloase. Ionuţ Badea a mutat, fiind conştient că echipa sa are nevoie de o schimbare, astfel că l-a scos pe Niculescu şi l-a introdus pe Tony Nwakaeme (60'), dar în continuare meciul era încâlcit şi doar o fază fixa ar fi putut destabiliza una dintre echipe, cu un plus pentru giuleşteni, care au şi reuşit să deschidă scorul, în urma unui corner, golul fiind marcat de Dan Alexa (68'). Imediat Răzvan Lucescu a mutat defensiv, Grigorie în locul lui Surdu, pentru a conserva rezulatul. Cojocnean şi Grozav au fost aruncaţi în luptă în locurile lui Achim şi Cristescu, iar Universitatea încerca să forţeze egalarea, care a venit, prin noul intrat Grozav, dar la o fază de contraatac (83'). Apoi Grigore i-a lăsat locul lui Herea, pentru că Rapid vroia victoria, după ce s-a retras prea repede, fiind sigură că poate ţine de acel avantaj minim, dar Tony a avut o ocazie, mingea lovită de acesta atingând bara.

Meciul s-a terminat 1-1, în urma unor prestaţii încâlcite ale celor două echipe, care nu meritau să câştige dar nici să piardă. Lipsa de exactitate a şuturilor şi paselor a făcut acesastă partidă nespectaculoasă.

Liverpool-Arsenal 1-2

Derby-ul etapei a 27-a din Premier League s-a desfăşurat pe Anfield, între Liverpool şi Arsenal, duel extrem de important pentru locul patru, ultimul ce duce în Liga Campionilor. Kenny Daglish a început cu Reina - Kelly, Carragher, Skrtel, Enrique - Henderson, Adam, Spearing, Kuyt, Downing - Suarez, într-un sistem 4-3-3. Arsene Wenger a avut multe indisponibilităţi, astfel încât primul 11 trimis de managerul francez a fost Szczesny - Sagna, Koscielny, Vermaelen, Gibbs - Walcott, Rosicky, Arteta, Song, Benayoun - Van Persie, în acelaşi 4-2-3-1.

RvP a fost încă o dată omul meciului şi cel care a adus victoria echipei sale.


Desfăşurarea meciului

Începutul nu a aparţinut niciunei echipe, atât Liverpool cât şi Arsenal jucând cu mingi lungi şi, în special, diagonale pe extreme. Meciul s-a mai animat odată cu şansa lui Walcott, favorizată de o mică greşeală a lui Reina, şi de faza de atac avută de Suarez, care a fost contrat de Szczesny, portarul polonez fiind nevoit să iasă din careu pentru a respinge mingea urmărită de vârful uruguayan (11'). Au urmat o serie de greşeli mari ale jucătorilor defensivi ai echipei oaspete, dar Liverpool nu a ştiut şi nu a reuşit să profite de acestea, cormoranii încurcându-se unul pe celălalt în faţa porţii, dar, cu toate acestea, în minutul 18 Suarez a obţinut un penalty, la o intrare neglijentă a lui Szczesny. Kuyt şi-a asumat execuţia loviturii de pedeapsă şi făcut-o slab, şutul lui fiind parat în faţă, mingea i-a revenit totuşi, dar nici din a doua încercare nu a reuşit să introducă mingea în poartă, Szczesny recuperându-şi greşeala faultului şi respingând balonul în corner. În ciuda ratării gazdelor, Arsenal trebuia să schimbe ceva în joc pentru că Liverpool era clar echipa mai bună şi era doar o problemă de timp până când avea să marcheze, iar acest lucru s-a întâmplat în minutul 23, la autogolul lui Koscielny. Forcingul cormoranilor a continuat, iar Suarez a lovit bara în urma unei acţiuni colective de toată frumuseţea (26'). Arsenal a continuat să aibă probleme pe ambele faze, dar cu toate acestea a reuşit să egaleze prin van Persie, în urma unei centrări a lui Sagna, la o fază care nu anunţa absolut nimic (31'). Liverpool şi-a reluat atacurile, dar nu a găsit breşa în apărarea lui Arsenal, astfel că Suarez a luat o minge de unul singur, a driblat 3 fundaşi, a intrat în careu şi a şutat la colţul lung, dar nu a mai avut forţa necesară pentru o execuţie în forţă, iar Szczesny a scos cu o nouă intervenţie bună, importantă şi sigură (40'). Ultima fază a reprizei a însemnat încă o mare ocazie a lui Liverpool, Kuyt trmiţând mingea în bară, iar Arsenal a intrat la cabine cu un nesperat 1-1, dacă stăm să ne uităm la cum s-a desfăşurat această primă parte.

Mitanul secund a început cu accidentarea extrem de gravă a lui Arteta, care a fost scos inconştient de pe teren, în locul lui intrând Diaby, nu l-aţi uitat, nu? Francezul, revenit după o lungă pauză datorată unei accidentări, a intrat bine în meci, cu un şut periculos la poarta lui Reina (54'). Această a doua parte a meciului nu s-a ridicat la nivelul primei, ocaziile fiind puţine, iar greşelile la fel sau chiar mai multe. Odată cu apropierea fluierului final, Liverpool a forţat victoria, prin numeroasele centrări, majoritatea slabe, iar restul respinse. Minutul 70 indica 10-0 pentru cormorani la raportul cornerelor, dar lipsa unui executant de valoare a fost vizibilă. Arsenal a continuat cu contraatacurile, iar Walcott a trecut norocos pe lângă gol (71'), dar Reina s-a opus in extremis. Wenger a mai mutat odată, Gervinho în locul lui Benayoun (74'), pentru a avea mai multă viteză la fazele ofensive, şi şi-a consumat şi ultima schimbare (80'), trimiţându-l pe Oxlade Chamberlain în locul lui Diaby, care s-a accidentat încă o dată. Au urmat o perioadă calmă, fără ocazii sau acţiuni importante, iar apoi s-a intrat în prelungiri, opt minute, van Persie reuşind un gol fabulos. Song i-a trimis o minge lungă, iar căpitanul olandez a introdus mingea la colţul scurt cu latul, din voleu (94'), iar Arsenal trecea în avantaj fără să aibă o prestaţie prea bună.

Aşadar, meciul se termină 2-1 pentru Arsenal, care îşi adjudecă o victorie incredibilă, poate nu în totalitate meritată, dar de câte ori i s-a cuvenit victoria şi nu a obţinut-o? Liverpool iese din lupta pentru locul 4, cel care duce în preliminariile Cupei Campionilor, în ciuda unei prestaţii complete, dar lipsite de strălucire.

joi, 1 martie 2012

Pariul zilei, etapa a 19-a din Liga 1.

După o pauză extrem de lungă, Liga 1 reîncepe cu o serie de dueluri interesante, mai toate echipele consolindâdu-şi un prim 11 mai puternic decât în tur şi, bineînţeles, mai sudat.

1. Brasov – Pandurii, vineri ora 18:00
Primul meci al returului se joacă sub Tâmpa, unde Braşovul întalneste revelaţia din tur, Pandurii. Duelul este cu atât mai interesant cu cât antrenori la cele două formaţii sunt Şumudică, respectiv Grigoraş, doi dintre cei mai buni şi surprinzători tehnicieni ai campionatului intern, aşadar ne va aşteapta  o partidă electrizantă.
Pronostic: Braşov sau egal , cota 1,30

2. CFR Cluj – FCM Tg. Mureş, vineri ora 20:30
Feroviarii întâlnesc pe teren propriu pe cei din Târgu Mureş, conduşi de noul venit Marius Lăcătuş, care a avut la dispoziţie pauza de iarnă pentru a-şi implementa ideile de joc. Cu toate acestea însă, oaspeţii nu au deocamdată omogenitatea şi valoarea necesare pentru a pune probleme în Gruia.
Pronostic: Cfr castiga – cota 1,30

3. Rapid – U Cluj, sâmbătă ora 18:00
Cu siguranţă derby-ul etapei se joaca în Giuleşti, iar asta prin prisma locului, pretenţilor şi a loturilor celor două formaţii: Rapid se luptă pentru titlu, pe când clujenii speră la un loc care de Europa. Cel puţin pe hârtie, Rapid pare favorită, însă cei de la Universitatea Cluj rămân o nucă tare şi au ascendetul moral din tur, atunci când au învins trupa lui Răzvan Lucescu.
Pronostic: Total goluri 2+, cota 1,24

4. Dinamo – Gaz Metan, sâmbătă ora 20:15
Dinamo joacă primul meci ca şi gazdă pe Arena Naţională, iar acest lucru le va da un mare imbold pentru a câştiga, pe lângă faptul că s-au întărit şi că au calitatea necesară să treacă de trupa  lui Cristi Pustai.
Pronostic: Dinamo câştigă, cota 1,45

5. Petrolul – FC Vaslui, duminică ora 19:30
Pe teren propriu, ploieştenii sunt gata pentru o prestaţie bună, iar fiind pe locul 13, are nevoie de punct sau puncte pentru a scăpa de grijile retrogradării, dar Vaslui pare o trupă prea valoroasă pentru a trece de aceasta, singurul aspect la care moldovenii stau mai prost fiind lipsa de experienţă în Liga 1 a noul antrenor. 
Pronostic: Vaslui sau egal, cota 1,23

6. CS Mioveni – Steaua, duminică ora 21:30
Lanterna roşie, CS Mioveni, primeşte vizita Stelei, o echipă aflată oare la a câta reconstrucţie din ultimii ani? Un meci aparent simplu pentru oaspeţi, dar lipsa de constanţă din sânul echipei lui Ilie Stan poate fi un obstacol de netrecut şi poate singurul aspect care ar putea pune barieră victoriei steliste.
Pronostic: Steaua câştigă, cota 1,65

7. Concordia Chiajna – Oţelul Galaţi, luni ora 20:30
Chiajna, locul 17, are nevoie disperată de puncte pentru a mai avea şanse de salvare de la retrogradare, pe când gălăţenii au la rândul lor nevoie de puncte, pentru a se menţine cu şanse reale în lupta pentru un loc de cupe europene.
Pronostic: Oţelul sau egal, cota 1,20

10 lucruri după România-Uruguay.

Un meci reuşit, a fost părerea imediată a multor oameni de fotbal, atât prin prisma rezultatului, cât şi a jocului prestat de elevii lui Victor Piţurcă. Tricolorii au scos un 1-1 împotriva mult mai bine clasatei şi mai valoroasei Uruguay, dar într-un amical pe care sudamericanii au venit să nu-l piardă, nu neapărat să-l câştige, fiind conştineţi că nu ar fi frumos să ne bată la noi acasă. Aşadar, după o primă repriză în care am fost dominaţi de o manieră categorică, campionii Copei Sudamericana au oprit din motoare şi ne-au lăsat să ne urcăm peste ei şi să marcăm, dar acest lucru nu s-ar fi întâmplat niciodată într-un meci cu miză. Naţionala noastră dă semne bune, de revenire, şi un discurs echilibrat poate scoate în evidenţă atât plusuri cât şi minusuri.



Aspecte pozitive
1. Torje, care în ciuda faptului că nu prinde echipa la Udinese, este în formă şi este capabil să ducă un meci întreg la un nivel extrem de ridicat, ca dovadă că a centrat decisiv la golul lui Bogdan Stancu şi că a mai avut câteva incursiuni bune pe flancul drept şi chiar şi în centru.
2. Revenirea în meci în urma unui gol primit extrem de rapid, ceea ce arată că tricolorii au dat dovadă de caracter, fiind capabili să rămână la planul de joc impus înainte de startul partidei.
3. Evoluţia extrem de sigură şi cerebrală a lui Chiriches, care începe să devină o certitudine, şi îmi permit să spun că a jucat mai bine decât Dorin Goian.
4. Atitudinea jucătorilor, care s-a schimbat mult în bine, ceea ce îi face să fie cu adevărat o echipă, fără să mai ia acţiuni pe cont propriu sau să nu facă faza defensivă, iar cel mai bun exemplu este postul şi rolul pe care l-a jucat Mutu, la unele faze fiind al treilea mijlocaş central, lucru ce a ajutat foarte mult defensiva.
5. Faptul că am păstrat un nivel ridicat de joc până la ultima fază, ceea ce nu se întâmpla întotdeauna în meciurile trecute, dar, trebuie spus, pe fondul unui joc al uruguayenilor care aşteptau finalul partidei, fiind mulţumiţi să nu piardă.

Aspecte negative

6. Deseori suntem prinşi descoperiţi în apărare, mai ales pe benzi, dar şi din cauza faptului că fundaşii laterali nu sunt titularii obişnuiţi.
7. Lipsa de precizie şi sânge rece în faţa porţii, ceea ce a dus la o sumedenie de ratări, în urma unor faze pe care, dacă le aveau uruguayenii, aceştia nu le ratau.
8. Obstinaţia selecţionerului de a nu-l chema pe Săpunaru în ciuda faptului că nu avem, momentan, un fundaş dreapta veritabil în lot.
9. Lipsa unui mijlocaş central care să facă bine atât faza defensivă cât şi cea ofensivă, de unde rezultă faptul că echipa naţională este ruptă la mijloc, iar sigura şansă de a ajunge periculos în faţa porţii sunt mingi lungi.
10. Lipsa de îndrăzneală a lui Victor Piţurcă de a implementa un sistem de joc cu doar un mijlocaş defensiv, iar al doilea să fie playmaker, gen Sânmărtean, Răduţ, Cătălin Munteanu, Adrian Cristea sau Herea.