Meniu

vineri, 26 noiembrie 2010

Liga 1 bate record dupa record.

In liga 1, de cand cu patronii de cluburi, s-au perindat zeci, chiar sute de antrenori in interval de cativa ani. Unii straini, alti romani, unii buni, altii slabi. Dar nu asta este important, ci important este ca la nivelul conducerii cluburilor a lipsit un element esential, acela fiind lipsa unei idei stabile, care sa nu se schimbe de la o zi la alta.

De multe ori patronii au zis una si au facut alta. Ultimul exemplu este ce s-a intamplat la CFR Cluj, care a spus clar ca Sorin Cartu va sta la echipa cel putin pana se termina campionatul, indiferent de rezultate. Acest caz este de actualitate, dar inaintea lor a fost Steaua, a fost Craiova si lista poate continua!

Patronii de club din Romania au impresia ca, daca un antrenor nu face performanta, nu sunt nevoiti sa le onoreze salariile. Sigur, poate acesti antrenori nu ar merita banii, dar cand ii angajezi si faci un contract cu ei iti asumi anumite riscuri, pe care trebuie sa le suporti, tu ca patron. Mai toti antrenorii au venit cu surle si trambite si au plecat pe usa din dos, amenintand cu judecata cluburile pentru simplul motiv ca nu si-au primit banii.

Statisticile arata ca Liga 1 este liga cu cei mai multi antrenori demisi in ultima vreme. Doar in acest tur de campionat au fost schimbati 16 antrenori si asta se vede in modul cum joaca echipele romanesti, in faptul ca nu au rezultate in Europa (doar cate o victorie pur intamplatoare sau o calificare cu mari emotii in fata unei echipe considerate mult inferioare- vezi cazul Steaua-Grasshoppers) si asta pentru ca un antrenor nu are cum sa-si impuna ideea de joc intr-un timp atat de scurt. 

Exemplul cel mai clar, ca daca ai angajat un antrenor, trebuie sa il pastrezi macar 2 ani este Unirea Urziceni. Acolo, jucatorii au avut timp sa se cunoasca, sub comanda unui singur antrenor, si rezultatele au venit dupa aproximativ 2 ani, timp in care Dan Petrescu a adus doar fotbalisti de care avea nevoie si a adoptat un stil de joc care se plia cel mai bine la calitatile lor. Sa ne amintim ca Unirea juca mult pe contre, prin jucatori de viteza gen Frunza, Onofras, Varga, Balan, care centrau pe varful Bilasco. Cand pierdeau mingea, se repliau foarte repede cu toata echipa, nelasand spatii adversarilor. Nu avea un joc placut ochiului, dar a avut rezultate si, pana la urma, doar asta conteaza.

Pana cand patronii nu vor intelege ca antrenorii nu se schimba in plin sezon, echipele lor nu vor performa pe plan european.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu