In cadrul returului optimilor UEFA Champions League, Barcelona a primit vizita tunarilor. Guardiola a folosit sistemul obisnuit al echipei, la fel si Wenger. Valdes- Alves, Busquets, Abidal, Adriano- Mascherano, Xavi, Iniesta- Pedro, Villa, Messi si Szczesny- Sagna, Djourou, Koscielny, Clichy- Diaby, Wilshere- Rosicky, Fabregas, Nasri- van Persie au fost cele doua formatii, in care ambii antrenori si-au trimis cei mai in forma jucatori disponibili.
Desfasurarea meciului
In jur de 90.000 de oameni, prezenti pe stadion, au creat o atmosfera electrizanta si au fost rasplatiti cu un meci de referinta al acestui sezon, o adevarata partida de sah intre cei doi tehnicieni, reprezentanti de seama a generatiei din care face parte fiecare.
Echipa catalana a prestat, pe tot parcursul partidei, acelasi joc obisnuit de posesie, cu un pressing avansat, mingi ridicate peste apararea adversa, la limita offside-ului, si pase extrem de rapide, menite sa destabilizeze organizarea defensiva a londonezilor. Fundasii centrali au urcat, pe rand, la sustinere, la fel si cei laterali, lucru care arata cat de important a fost compartimentul defensiv in ofensiva; unul sau chiar doi jucatori au cautat tot timpul demarcarea falsa, pentru a-si induce in eroare adversarii, pe de-o parte, si a-l lasa pe jucatorul servit cat mai singur, de cealalta parte.
In tabara adversa, Wenger si-a insarcinat jucatorii sa se apere avansat, pentru a crea densitate in teren, a strange liniile, dar si pentru a scurta distanta fata de poarta lui Valdes, in situatia in care s-ar fi ivit eventuale contraatacuri.
Prima repriza a fost stapanita de gazde, dar aceasta dominare s-a concretizat abia in minutul al treilea al prelungirilor, cand Iniesta, in urma unei grave greseli a lui Fabregas, l-a servit ideal pe Messi, care a marcat un gol foarte frumos, din careu. Pana in acel moment, Arsenal a reusit sa puna in aplicare tactica gandita de tehnicianul francez, insa nu a pus in pericol, niciun moment, poarta adversa.
Partea a doua i-a gasit pe londonezi mult mai motivati si decisi sa dea totul pentru a se califica. In minutul 53, Busquets a marcat in proprie poarta, in urma unui corner, si, pentru prima oara, s-a parut ca Arsenal poate elimina echipa catalana... Insa arbitrul Busacca nu a fost de acord si i-a acordat lui RvP al doilea cartonas galben. Motivul a fost acela ca olandezul a lovit mingea dupa ce s-a fluierat o pozitie de offside, in care se afla. Poate ca intr-un meci fara miza ar fi fost chiar indicat sa se recurga la aceasta solutie, dar intr-o partida cu o asa mare insemnatate centralul nu avea voie sa ia o astfel de decizie, mai ales ca, in acel vacarm, este foarte posibil ca RvP chiar sa nu fi auzit. Dupa aceasta decizie controversata, Arsenal a pierdut complet fraiele meciului, iar Barcelona a marcat de doua ori in doua minute (70' si 71'), a doua reusita fiind dintr-un penalty, obtinut de Pedro. Wenger s-a vazut nevoit sa forteze si l-a introdus pe Arshavin in locul Rosicky, mutare pe care ar fi trebuit sa o faca dinaintea inceperii meciului, pentru ca cehul este intr-o scadere evidenta de forma, pe cand rusul trece printr-o perioada buna; Bendtner l-a inlocuit pe Fabregas si putea schimba soarta calificarii, dar a ratat cu seninatate, chiar dinainte sa traga la poarta, din cauza preluarii imprecise.
Se poate vedea clar ca Wenger a mizat pe cartea cea mai slaba a echipei, adica apararea, in loc sa joace ofensiv. Asa, nici nu s-a calificat, si nici nu a aratat de ce este in stare echipa sa in atac, pentru ca nu a avut nici un sut spre poarta sau pe poarta si posesia a fost undeva sub 40%.
Barcelona a fost echipa mai buna si a controlat meciul de la un cap la altul; la aceasta dominare a intervenit si Busacca, care a influentat decisiv partida, intr-un mod incorect, defavorizant pentru tunari, pentru ca, in momentul eliminarii, revenisera in meci, asa ca se poate vorbi chiar si de viciere de rezultat. Arsenal ar fi meritat sa se califice mai departe, pentru simplul fapt ca a aratat o prezenta de spirit nemaivazuta pe Camp Nou si un curaj nemaipomenit, demn de lauda oricarui microbist!