Meniu

vineri, 10 iunie 2011

Să fie Ronny Levy omul potrivit pentru Steaua?

Astăzi, Gigi şi MM au decis. Ronny Levy a fost numit în funcţia de antrenor principal al echipei Steaua, iar obiectivul pară să fie clar şi numai unul: titlul. Poate acesta să-şi îndeplinească obiectivul şi, în acelaşi timp, să treacă cu bine peste primele meciuri, despre care ştim că la Steaua sunt cele mai grele şi spun asta pentru că dacă nu va scoate rezultate va fi foarte probabil demis; doar îl ştim toţi pe Gigi, cu principiul "ai rezultate, rămâi, nu ai rezultate, pleci."

Nu putem prevesti traseul lui Levy la Steaua, dar putem să analizăm modul în care a antrenat în trecut şi, astfel, să vedem dacă are caracteristicile necesare pentru a reuşi aici, atât din punct de vedere fotbalistic, cât şi al mentalităţii pe care o va implementa.

Levy are multe plusuri care să-i facă pe fanii stelişti să creadă că de data aceasta nu se va mai repeta ce s-a întâmplat în sezoanele trecute. A mai antrenat în România, lucru foarte important, pentru că avem precedentul Lopez Caro, care a venit cu o judecată greşită, cum că Liga 1 se poate câştiga foarte uşor şi s-a înşelat amarnic. În plus, a avut succes atât ca jucător, cât şi ca antrenor, câştigând tot ce se poate în Israel, deci este un tehnician cu pedigree, cu mentalitate de învingător şi foarte serios. 

Cu toate acestea, Becali trebuie să aibă răbdare cu el şi să nu intervină, pentru că este greu să-şi implementeze filosofia de joc din primele meciuri, acest lucru necesitând timp, mai ales datorită numeroaselor achiziţii; în plus, îi va trebui un anumit timp de acomodare, cu toate că a mai antrenat în România, pentru că avem un campionat dificil, atât din punct de vedere al jocului din teren, cât şi al celui din afara lui.  

Să nu credeţi însă că jocul Stelei va suferi mari schimbări, pentru că Levy este adeptul sistemelor 4-2-3-1 şi 4-4-1-1, deci îi plac sistemele oarecum defensive. De aici putem trage concluzia că echipele lui nu sunt spectaculoase, dar sunt foarte bine organizate, nu iau multe goluri şi mizează mult pe faze fixe. Mai departe, preferă să joace cu un atacant de forţă, cum a făcut-o cu Bilaşco la Urziceni, Bastianini,  la Maccabi Petah Tikva, sau Colautti, la Maccabi Haifa.

Rămâne de văzut dacă Levy va confrima, dar un lucru este sigur: nu vom vedea o Steaua foarte ofensivă, ci mai degrabă se va continua filosofia din ultimii ani, începută de Zenga şi Protasov, aceea în care defensiva este pe primul plan!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu